- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 370 kcal/1 porcja
Przepis na Flaczki bez flaków
Alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za flakami wołowymi, ale uwielbiają doprawione i intensywne dania. Aby przyrządzić flaczki bez flaków należy wykorzystać kurczaka i żołądki drobiowe. Kulinarny eksperyment, dzięki któremu każdy skosztuje wyrazistej i gęstej zupy. Nie można zapomnieć o majeranku, który nada potrawie niepowtarzalny aromat!
Składniki na Flaczki
- 0,5 kg żołądków drobiowych
- 1 kurczak (1,5 kg)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka majeranku
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Flaczków
- Marchewki, pietruszki i seler obrać, umyć, pokroić w kostkę. Białą część pora umyć, przekroić wzdłuż na pół.
- Żołądki opłukać, zalać 1 l wody, dodać szczyptę soli; gotować przez 30 minut; odcedzić, wystudzić, pokroić w paski.
- Kurczaka opłukać, wstawić w całości do garnka, zalać wodą, zagotować na wolnym ogniu.
- Po zagotowaniu się mięsa, należy przy użyciu sitka lub łyżki zebrać „szumowiny”.
- Następnie dodać pokrojone w paski żołądki, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu; gotować przez 1 godzinę na wolnym ogniu.
- Mięso z kurczaka wyłowić z wywaru, ostudzić, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, po czym dodać ponownie do zupy. Z zupy wyjąć także kawałki pora.
- Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) podsmażyć mąkę na brązowy kolor; następnie zalać ją szklanką wywaru, dokładnie wymieszać; tak powstałą zawiesiną zagęścić flaki.
- Całość doprawić gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem.