Napoje, nektary oraz soki to odmienne produkty, jednak ze względu na to, że posiadają zbliżone nazwy i podobne opakowania, coraz trudniej odróżnić te trzy artykuły spożywcze. Sok jest to napój naturalny uzyskany z owoców lub warzyw. Soki można przygotowywać samodzielnie bądź sięgnąć po produkty dostępne na sklepowych półkach. Sok to bogate źródło witamin i innych wartościowych składników. Ochronę przed psuciem się soków stanowi pasteryzacja, czyli metoda konserwacji żywności polegająca na podgrzewaniu produktu do wysokiej temperatury w celu zlikwidowania drobnoustrojów chorobotwórczych i enzymów. Wśród dostępnych na rynku soków największą grupę stanowią soki odtwarzane, czyli produkowane z koncentratu. Zawartość owoców w soku powinna wynosić od 85 do 100 procent. Zgodnie z normami, jeżeli w jednym litrze soku znajduje się więcej niż 15 g cukru, producent jest zobligowany umieścić taką informację na opakowaniu. Według wytycznych soki wolno wzbogacać minerałami i witaminami, zaś zabrania się stosowania sztucznych barwników i konserwantów. Nektar to produkt zawierający od 25 do 100 procent przecieru z owoców lub warzyw, z dodatkiem wody, substancji słodzącej a niekiedy kwasku cytrynowego, w którym nie mogą wystąpić konserwanty, barwniki czy aromaty. Minimalne zawartości soku w nektarze zostały precyzyjnie określone i zależą od typu owoców. W jednym litrze nektaru nie może być więcej niż 200 g cukru. Z kolei napój to produkt przygotowany na bazie wody i soku, w którym wsad owocowy stanowi maksymalnie 30 procent. Napój charakteryzuje się obecnością substancji dodatkowych i jest utrwalany z udziałem związków chemicznych a więc konserwantów.