
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 690 kcal/1 porcja
Przepis na Chłopski garnek z młodą kapustą
Chłopski garnek z młodą kapustą to danie w sam raz skrojone dla głodnych facetów. Jednocześnie jest świetne dla zapracowanych pań domu. To wyśmienite i bardzo pożywne danie jednogarnkowe. Wśród produktów do przygotowania jest kiełbasa i boczek – ulubione dodatki panów. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu.
Składniki na Chłopski garnek
- 2 duże ziemniaki
- 200 g swojskiej kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- ½ główki młodej kapusty
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- pęczek koperku
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Chłopskiego garnka
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli, gotować przez ok. 10 minut (aż ziemniaki będą miękkie, ale nie mogą być rozgotowane), odcedzić.
- Kapustę posiekać, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować 10 minut, odcedzić.
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem 4 łyżek oliwy.
- Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, dodać do cebuli, wszystko zrumienić.
- Do podsmażonej kiełbasy dodać kapustę, wszystko poddusić, aby woda zawarta w kapuście odparowała.
- Ziemniaki przełożyć kapusty, doprawić całość solą, pieprzem i tymiankiem.
- Potrawę udekorować drobno posiekanym koperkiem, podawać zaraz po przygotowaniu.
Ślinka cieknie na sam widok 🙂
Wiosna w garnku:)