Winogrono jest to owoc roślin z rodziny winoroślowatych, który można jeść zarówno na surowo jak i w formie przetworzonej. Do grona produktów uzyskiwanych z tych owoców zalicza się przede wszystkim wina, dżemy, galaretki, rodzynki oraz ocet winny. Najbardziej znanym z uprawy winorośli regionem jest basen Morza Śródziemnego. Wśród odmian winorośli wyróżnia się odmiany deserowe, z których uzyskuje się duże owoce występujące w okazałych gronach. Owoce odmian deserowych charakteryzuje słodki smak, delikatna skórka oraz gęsty miąższ. Winorośle deserowe uprawia się najczęściej przy drutach rozpiętych między słupami osadzonymi w ziemi. Aby winorośle deserowe rodziły dorodne owoce należy je co roku przycinać oraz okrywać przed nastaniem zimy. Innymi odmianami winorośl są odmiany deserowo – winne, których owoce są mniej dorodne, ale smaczne i soczyste. Odmiany te doskonale nadają się do produkcji soków i win. Wśród odmian deserowo – winnych wyróżnia się odmiany o zielonych lub żółtych owocach (między innymi Bianca, Aurora, Kristaly) oraz odmiany o owocach fioletowych bądź granatowych (na przykład Sevar, Gołubok i Medina). Kolejną grupą winorośli są winorośle altanowe, których odmiany wyróżniają się dużą odpornością na mróz i choroby. Odmiany stanowiące tę grupę winorośli, ze względu na wysoką zawartość pektyn, stanowią doskonały surowiec do produkcji galaretek i soków.