
- Czas przygotowania: 20 minut
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 480 kcal/1 porcja
Przepis na Sos czosnkowy
Jeden z ulubionych sosów Polaków. Jego dużą zaletą jest uniwersalność, można go podawać do różnych dań. Pasuje zarówno do mięs, ryb jak i sałatek. Niezastąpiony do pizzy czy frytek oraz do dań z grilla. Ponadto, sos czosnkowy jest bardzo zdrowym dodatkiem do posiłków. Czosnek uznawany jest za naturalny antybiotyk. Kremowy, o lekkiej konsystencji, wpływa na walory smakowe każdej potrawy!
Składniki na Sos czosnkowy
- 5 łyżek majonezu
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonych ulubionych ziół, np. tymianku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sosu czosnkowego
- Majonez wymieszać z jogurtem.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do majonezu i jogurtu.
- Do sosu dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem.
- Wstawić do lodówki na min. 10 minut.
- Podawać jako dodatek do frytek lub pieczonego mięsa.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Do sosu można użyć śmietany do zup i sosów oraz świeżych ziół
I idealny dodatek do pizzy 🙂
Tak, zgadzam się! To mój ulubiony sos do pizzy!:)
Również używam go do pizzy 🙂 Niemniej jednak dobrze smakuje z frytkami i kurczakiem w panierce 🙂