Hummus pochodzi z regionów Egiptu i Lewantu. Pierwsze zapiski na jego temat sięgają już nawet wypraw krzyżowych. Hummus to nic innego jak pasta przygotowana na bazie nasion ciecierzycy. Może też być sporządzona z innych nasion roślin strączkowych, tj. grochu łuskanego, bobu czy żółtej soczewicy. Stanowi świetny dodatek do pieczywa, sos czy dip do świeżych warzyw. Niezwykle popularny wśród wegetarian i wegan. Stanowi on bowiem główne źródło białka w ich bezmięsnej diecie.

Do przygotowania tej pasty wystarczy ugotowana, roztarta ciecierzyca, tahini – czyli pasta z nasion sezamu, zmiażdżone ząbki czosnku, oliwa z oliwek, sok z cytryny i ulubione przyprawy, np. kmin rzymski, świeżo zmielony, czarny pieprz czy drobno posiekana natka piertuszki.

Hummus stanowi nieocenione źródło białka, błonnika, żelaza, manganu, siarki, cynku, kwasu foliowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu innych. Zalecany jest osobom o obniżonej odporności, kobietom w ciąży, anemikom.