Tofu to alternatywa dla serów z mleka krowiego, owczego czy koziego. Wytwarzany jest za pomocą koagulacji mleka sojowego, czyli podobnie jak w produktach pochodzenia odzwierzęcego. Z powodu fermentacji oddziela się serwatka, z której powstaje bloczek sera tofu. Najczęściej występuje w postaci naturalnej i wędzonej. To produkt doceniany szczególnie przez wegetarian, wegan i osoby nietolerujące laktozy. Często jest składnikiem dań orientalnych, ale też kuchni europejskiej.
Tofu ma wiele właściwości prozdrowotnych. Dzięki zawartości izoflawonów, ma zbawienny wpływ na kości, skutecznie zapobiega osteoporozie. 100 g tego produktu zaspokaja około 40% dziennego zapotrzebowania ludzkiego organizmu na żelazo i wapń. W swoim składzie zawiera sporo białka (około 12 g na 100 g produktu). Nie zawiera cholesterolu, nie zakwasza organizmu, dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu we krwi, co za tym idzie zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia czy miażdżycy. Ponadto jest cennym źródłem wielu witamin i roślinnych tłuszczów nienasyconych.