Zupy to samo zdrowie, dlatego powinniśmy je jeść każdego dnia. Dostarczają cennych wartości odżywczych, mogą być lekkie, a i bardziej sycące. W czym je podawać? Tradycyjnie na co dzień w talerzu bądź w miseczce. Tak zupy najczęściej spożywamy w domowym zaciszu. Zupę można podać również w chlebie, szczególnie żurek. Specjalny chleb, najczęściej razowy, można zamówić praktycznie w każdej piekarni. Doskonały pomysł na święta. Na przyjęciach zupy czyste, takie jak barszcz, rosół podaje się w bulionówkach. To naczynie z jednym uchem bądź dwoma. Bulionówka może być podawana również przy zupach zapiekanych w piekarniku, jak w przypadku francuskiej cebulowej. Zupy podawane są również w filiżankach porcelanowych; są to najczęściej zupy kremy oraz typu consomme (mocne, czyste, np. rosół). Zupy specjalne, jak np. z wieloryba czy z żółwia podaje się w małych filiżankach, co podkreśla ich oryginalny smak.