- Czas przygotowania: 2h 30 min
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 550 kcal/1 porcja
Przepis na Wieprzowinę w sosie chrzanowo – śmietanowym
Składniki na Wieprzowinę w sosie
- 1 kg mięsa wieprzowego, np. z łopatki
- 1 słoiczek chrzanu (185 g)
- 4 łyżki śmietany do zup i sosów
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Wieprzowiny w sosie
- Mięso umyć, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm.
- Mięso natrzeć rozmarynem, odrobiną soli i pieprzu, solą czosnkową, pieprzem ziołowym a następnie odstawić do lodówki na min. 2 godziny.
- Po upływie 2 godzin, mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać chrzan; wszystko wymieszać tak, aby każdy plaster mięsa pokryty był chrzanem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza, piec przez ok. 60 minut.
- Po upływie 60 minut sos, który wytworzył się w trakcie pieczenia przelać do garnka i zagotować.
- Do sosu dodać śmietanę zahartowaną w odrobinie gorącego wywaru.
- W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z 6 łyżkami wody tak, aby nie powstały grudki i otrzymaną zawiesiną zagęścić sos. W razie potrzeby doprawić całość solą i pieprzem.
- Tak przygotowany sos przelać do mięsa, posypać posiekanym szczypiorkiem; podawać zaraz po przygotowaniu.
Pycha. Palce lizać 🙂 Najbardziej w domu był zadowolony mąż. Nie mógł się oprzeć i brał dokładkę 😀