
- Czas przygotowania: 3h 20 min
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na „Ptasie mleczko”
Bardzo prosty w wykonaniu i do tego nieobciążający zbytnio kieszeni deserek. Takiego ptasiego mleczka nie można kupić w sklepie. Nie wymaga dużego nakładu pracy, choć zajmuje trochę czasu, głownie z uwagi na czas oczekiwania na stężenie galaretki. Gotowe prezentuje się bardzo zachęcająco i smakowicie, do tego smak agrestowo-wiśniowy orzeźwi i odświeży, znudzone codziennością podniebienia.
Składniki na "Ptasie mleczko"
- 500 ml mleka skondensowanego (niesłodzonego)
- 2 galaretki o smaku wiśniowym
- 2 galaretki o smaku agrestowym
- odrobina masła
Sposób wykonania "Ptasiego mleczka"
- Galaretki o smaku agrestowym rozpuścić w 1 ½ szklanki zagotowanej wody i odstawić do wystudzenia.
- Kiedy galaretka zacznie tężeć, zimne skondensowane mleko ubić przy pomocy miksera na puch.
- Do ubitego mleka przelać gęstniejącą galaretkę, wszystko dokładnie zmiksować i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem.
- Blachę z kremem odstawić do lodówki na ok. 2 godziny, aby masa zastygła.
- Galaretki o smaku wiśniowym rozpuścić w 1½ szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać, aby wszystkie grudki rozpuściły się i odstawić do wystudzenia.
- Kiedy galaretka zacznie tężeć, przelać ją na wierzch zielonej pianki i ponownie odstawić całość w chłodne miejsce, aby galaretka stężała.
Dzięki za ten szybki przepis, dzięki temu dzisiaj w trakcie grilla na deser zajadałam się ja, znajomi, a w szczególności dzieciaki. Fajny i łatwy przepis, a efekt ładny i smakowity.
Bardzo jest mi miło, że przepis przypadł do gustu:)