- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320 kcal/1 porcja
Przepis na Pieczone ziemniaki z twarożkiem
Składniki na Pieczone ziemniaki
- 5 dużych ziemniaków
- 200 g sera twarogowego
- 2 ząbki czosnku
- świeży szczypiorek
- świeży koperek
- rozmaryn
- tymianek
- masło
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pieczonych ziemniaków
- Ziemniaki obrać, opłukać; każdy ziemniak luźno owinąć folią aluminiową (ziemniaki można od razu pokroić w ćwiartki); doprawić szczyptą soli, pieprzu, rozmarynu i tymianku.
- Do każdego ziemniaka włożyć po 1 łyżeczce masła i zawinąć folię.
- Następnie włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piec przez 50 minut.
- Jeżeli ser twarogowy ma grudki, należy go zmielić na gładką masę w maszynce do mięsa lub przy pomocy robota kuchennego.
- Ser wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać posiekany szczypiorek, 1 łyżeczkę tymianku, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Ziemniaki po upieczeniu podawać z twarożkiem i posiekanym koperkiem.
Nigdy nie jadłam, więc stwierdziłam, że zrobię. Nawet powiem, że mi smakowało, a jestem dosyć wybredna 😉
Czasem pozornie dziwne połączenia bywają zaskakująco dobre:)