
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 340 kcal/1 porcja
Przepis na Pieczone ziemniaki z pesto
Do Europy przywieziono jest aż z Ameryki Północnej, a dziś są niezbędnym i podstawowym składnikiem polskiej kuchni. Ziemniaki, bo o nich mowa, że względu na uniwersalny smak doskonale komponują się z wieloma dodatkami. Skąpane w sosie pesto, przyrządzonym na bazie wyrazistego czosnku, delikatnych orzeszków piniowych i świeżych liści bazylii to nieco inna forma podania tradycyjnych kartofli, która zachwyci każde podniebienie!
Składniki na Pieczone ziemniaki z pesto
- 10 małych ziemniaków
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 20 g orzechów piniowych
- 30 g startego parmezanu
- garść liści bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pieczonych ziemniaków z pesto
- Ziemniaki wyszorować za pomocą szczoteczki, opłukać, osuszyć, pokroić w ćwiartki.
- Następnie doprawić je papryką, rozmarynem, solą i pieprzem.
- Ziemniaki wyłożyć na blachę pokrytą folią do pieczenia, skropić oliwą z oliwek. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Ząbki czosnku, orzechy piniowe oraz liście bazylii przełożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą masę.
- Następnie dodać 6 łyżek oliwy z oliwek oraz starty parmezan, wszystko zmiksować tak, aby powstało gładkie pesto.
- Gorące ziemniaki wymieszać z przygotowanym wcześniej pesto.
- Podawać jako dodatek do mięs.
Idealne… Uwielbiam to połączenie ziemniaków z pesto 🙂
Ja również jestem wielką fanką pesto!:)