- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 3 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę krem z cebuli
Składniki na Zupę krem z cebuli
- 6 dużych cebul
- 2 szklanki mięsnego bulionu lub rosołu
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 kromki razowego chleba
- parmezan
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy krem z cebuli
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i dusić na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut, aż cebula nabierze złoto-brązowego koloru.
- Pod koniec smażenia do cebuli dodać łyżkę tymianku. Następnie należy wlać wino i zwiększyć ogień; gotować przez kilka minut, aby alkohol zawarty w winie odparował.
- Cebulę przełożyć do większego garnka, następnie dodać gorący bulion i gotować przez kolejne 15 minut; w razie potrzeby, doprawić bulion solą lub pieprzem.
- Chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, na której duszono cebulę. Pod koniec smażenia grzanki posypać 2 łyżkami startego parmezanu.
- Zupę zmiksować przy użyciu blendera, podawać z serowymi grzankami i startym parmezanem.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Nie wolno przyspieszać procesu smażenia cebuli – to właśnie ta czynność nadaje smak zupie; jeśli cebula zostanie przypalona, zupa będzie gorzka
- Zupę można posypać żółtym serem i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie zapiec całość w piekarniku (zapiekana francuska zupa cebulowa); wówczas należy pamiętać, aby zupę przelać do żaroodpornych miseczek
Mniam… Dzięki temu blogowi nie muszę używać swojego zeszytu z przepisami 🙂 Ponieważ jest tu tyle ciekawych pomysłów na dania, że nie potrzebuje innych 🙂
Będę się starać, aby kolejne przepisy również były ciekawe i smaczne:)
Świetna ta zupka. Dodałam tylko troszkę własnej inwencji twórczej i po prostu grzanki zrobiłam z bagietek, bo akurat miałam je w kuchni.
Popieram! Ja również wykorzystuję to, co akurat mam w kuchni:)