
- Czas przygotowania: 1h 20 min
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 60 sztuk
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/6 sztuk
Przepis na Serowe kuleczki
Składniki na Serowe kuleczki
- 1/2 kg białego sera (twarogu)
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka sody
- 1 łyżka octu
- olej do smażenia
- cukier puder
Sposób wykonania Serowych kuleczek
- Ser zmielić w maszynce do mięsa bądź przy użyciu robota kuchennego.
- Do sera dodać mąkę przesianą przez sito, roztopione i ostudzone masło, sodę oraz ocet; wszystko wymieszać.
- Żółtka oddzielić od białek; żółtka dodać do masy serowej a białka ubić na sztywno przy pomocy miksera, po czym również przełożyć je do masy.
- Wszystkie składniki wymieszać rękami, aby powstało jednolite ciasto.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm (podsypując delikatnie mąką) i przy pomocy kieliszka wyciąć w nim kółeczka.
- Złączyć resztki ciasta w jeden kawałek i wyciąć z nich kilka nowych kulek.
- Tak przygotowane kuleczki smażyć partiami na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
- Kulki po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika, podawać posypane cukrem pudrem.
Ale pyszności, zaraz zabieram się za pieczenie tych kulek
W sam raz na Tłusty Czwartek:)
zrobię dziś na babski wieczór 🙂