- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 20 muszelek
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 380 kcal/6 muszelek
Przepis na Makaron nadziewany serem „Feta” i szpinakiem
Mało kto wie, że makaron określany najczęściej jako „muszelki” faktycznie nosi nazwę „conchiglioni”. W większym rozmiarze idealnie nadaje się do nadziewania. Świetnym pomysłem jest wykorzystanie szpinaku i sera „Feta”. Takie danie to szybki i prosty sposób na zdrowy i pożywny obiad. Dodatkowo wspaniale prezentuje się na talerzu!
Składniki na Makaron
- 300 g mrożonego szpinaku
- 100 g sera sałatkowego 'Feta'
- 20 dużych muszli bądź koszyczków makaronowych
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Makaronu
- Szpinak wyjąć z zamrażarki na godzinę przed przygotowaniem potrawy.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z dodatkiem kilku kropel oliwy z oliwek.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli, podsmażyć.
- Do cebuli i czosnku dodać rozmrożony szpinak, smażyć przez ok. 7-10 minut, doprawić całość solą i pieprzem.
- Ser wyjąć z opakowania, odlać wodę, w której był marynowany, pokroić w kostkę, dodać do szpinaku, wymieszać.
- Zagotować 1 l wody, dodać 1 łyżkę soli, wrzucić makaron i gotować go przez ok. 8 minut. Makaron musi być „al dente”. Odcedzić.
- Odcedzone koszyczki lub muszle makaronowe nadziewać szpinakowym farszem; podawać z oliwą z oliwek lub ulubionym sosem.