Alergeny: Seler

seler

Seler

Seler to jedno z warzyw najczęściej powodujących reakcje alergiczne. Szczególnie narażone na tego typu uczulenie są osoby cierpiące na alergiczny nieżyt nosa, czyli zapalenie śluzówek nosa i zatok na skutek alergenów wziewnych. Najpopularniejsze symptomy nadwrażliwości na seler to: rumień (zaczerwienienie skóry), pokrzywka (rodzaj swędzącej wysypki), obrzęk naczynioruchowy Quinckego oraz napad astmy. Metody diagnostyczne stosowane u osoby wykazującej objawy uczulenia to przede wszystkim punktowe testy skórne i testy prowokacji. Istotnym faktem jest to, że obróbka termiczna selera w znacznym stopniu łagodzi wywoływane przez niego reakcje alergiczne. Uczulenie na alergen selera jest często związane z alergią na lateks czy pyłki roślin. Wynika to z występujących u alergików reakcji krzyżowych polegających na tym, że jedno przeciwciało reaguje z dwoma alergenami.