- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 45 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 400 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę koperkową
Składniki na Zupę koperkową
- 300 g wieprzowiny z kością
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 1 duży pęczek koperku
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy koperkowej
- Obrać wszystkie warzywa, dokładnie je opłukać, podzielić na mniejsze kawałki (ziemniaki pokroić w kostkę).
- Mięso opłukać, wstawić do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować na wolnym ogniu.
- Dodać uprzednio przygotowane warzywa, gotować przez 30 minut na bardzo wolnym ogniu; pod koniec wywar doprawić solą i pieprzem.
- Koperek umyć, posiekać, podsmażyć na maśle, po czym dodać go do wywaru.
- Mąkę wymieszać z 1 szklanką zimnej wody tak, aby nie powstały grudki, dolać chochlę gorącego wywaru, ponownie wymieszać; dodać do zupy.
- Na koniec koperkową zaciągnąć śmietaną.
- Zupę podawać z keksem śmietany oraz pajdą świeżego chleba.
Bardzo smakowita ta koperkowa 🙂
Dziękuję:) Polecam również współczesną wersję koperkowej https://cosdobrego.pl/przepis-na-zupe-krem-z-koperku/