Przepisy Ze Składnikiem: Zioła

zioła

Zioła

Określenie “zioła” to niezwykle szerokie pojęcie. W zakresie kulinarnym  obejmuje ono zarówno te suszone jak i świeże przyprawy typu bazylia czy majeranek. Potrafią wzbogacić smak każdej potrawy a odpowiednio dobrane zastąpić także sól. Swoje ulubione lub po prostu najczęściej używane można trzymać na parapecie czy też wiosną lub latem na balkonie w doniczce. Jeżeli jednak ktoś ma niewiele miejsca lub obawia się, że zapomni o podlewaniu może skusić się na suszone. Są one równie dobre, warto tylko pamiętać o dwóch zasadach – suszonych można dać mniej niż świeżych a także dobrze jest rozetrzeć je w palcach przed podaniem. Nabiorą wówczas głębszego aromatu. Świetnym sposobem na dopasowanie odpowiednich ziół i przypraw szczególnie dla osób zaczynających przygodę z gotowaniem są gotowe mieszanki. Mogą one jednak kryć w sobie dodatki chemiczne dlatego najlepiej jest zapoznać się z ich składem jeszcze przed zakupem. Zioła poza walorami smakowymi mają także wpływ na zdrowie człowieka. W przypadku jakiś dolegliwości warto sprawdzić, które z ziół mogą wspomóc organizm i  odpowiednio je stosować.

Przepis na Sos czosnkowy

autor Ilona