Przepisy Ze Składnikiem: Wędlina

wędlina

Wędlina

Jednym z najpopularniejszych dodatków do kanapek jest wędlina. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów – szynka, salami, baleron, różnego typu wędliny drobiowe. I chociaż różnią się smakiem i wyglądem łączy je jedno – wszystkie zrobione są z mięsa. Obecnie zgodnie z wymogami prawa na każdej pakowanej wędlinie musi znaleźć się skład, często także jest ilość mięsa z jakiej jest zrobiona. Co zrobić jednak gdy kupujemy wędlinę krojoną na stoisku w sklepie mięsnym lub markecie? Wystarczy spytać sprzedawczyni. Nie każdy ma jednak dość odwagi lub czasu, aby to zrobić stojąc czasem w długiej kolejce. Nie wszystko jednak stracone jeśli kupujemy towar znanego producenta. Można wówczas sprawdzić skład w Internecie. Wbrew pozorom liczy się bowiem nie tylko smak, ale także a może i przede wszystkim skład. Dobre jakościowo wędliny wręcz “chwalą się” na opakowaniu z ilu gram mięsa są zrobione na sto gram produktu. Zazwyczaj jest go więcej ponieważ mięso kurczy się podczas obróbki. W słabszych jakościowo niestety mięsa bywa dużo mniej, resztę stanowi woda i inne dodatki. Dlatego też tak istotne jest sprawdzanie składu.