Przepisy Ze Składnikiem: Polędwica Wołowa

polędwica wołowa

Polędwica wołowa

Zdecydowanie najlepszy kawałek mięsa wołowego, przez specjalistów często polecany na pieczeń lub do smażenia i grillowania steków to polędwica wołowa. Można ją wykorzystać także do przyrządzania bryzoli, rumsztyków, szaszłyków, boeuf Strogonow Świetnie nadaje się do dań z grilla, pieczonych lub smażonych a także wędzonych. Mięso o ciemnoczerwonym kolorze podawane jest najczęściej w wersji krwistej. Przygotowując polędwicę choćby na steki nie można pokroić jej w zbyt cienkie plastry, gdyż wówczas po przyrządzeniu nie jest już tak soczysta a przez to staje się mniej smaczna. Ma ona w sobie niewielkie przerosty tłuszczu. Obrośnięta jest ścięgnami, a znaleźć ją można obok schabu wzdłuż kręgosłupa. Polędwica jest świetnym  źródłem białka zwierzęcego, składników mineralnych takich jak potas, mangan, miedź, cynk, selen, magnez, żelazo czy wapń oraz witamin z grupy B. Niestety zawiera także dużo tłuszczy z grupy nasyconych, które w większej ilości powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie.