Przepisy Ze Składnikiem: Makaron Łazanki

Makaron łazanki

Makaron łazanki

Odpowiednio przygotowana kapusta, pieczarki i specyficzny kwadratowy makaron na łazanki. Wszystko to składa się na niezwykle smaczne danie. Niektórzy wykorzystują do tego kapustę słodką, inni kiszoną, a jeszcze inni mieszają oba rodzaje. Sam makaron robi się niezwykle prosto – potrzebuje mąki, jajek, odrobiny soli i wody. Mąkę z jajkami o szczyptą soli trzeba zagnieść i wyrobić na ciasto, w razie potrzeby podlewając je wodą. Ciasto powinno być dość twarde. Następnie trzeba je rozwałkować tak cienko jak tylko się da i pokroić w kwadraciki. Najlepiej aby były takiej samej wielkości wówczas ugotują się w tym samym czasie. Nawet jeśli się kwadraciki czy początkowo prostokąty nie będą równe nie warto się tym przejmować. W końcu to domowy makaron robiony z serca a nie kupiony zrobiony przez maszynę i ma prawo mieć różne kształty. Praktyka czyni mistrza więc pewnie za którymś razem wyjdą równe kwadraciki.  Makaron można od razu ugotować w dużej ilości osolonej wody lub dokładnie wysuszyć i schować. Tak przygotowany makaron można przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w dużym słoju. Jak większość potraw najlepszy jest do spożycia od razu po przyrządzeniu jednak suszony niewiele mu ustępuje. Dobrze jednak mieć na uwadze, że nie może on być przechowywany zbyt długo ponieważ nie zawiera w sobie żadnych konserwantów a jedynie naturalne składniki.