Przepisy Ze Składnikiem: Karkówka

Karkówka

Karkówka

Karkówka może być wieprzowa lub wołowa. W Polsce to tradycyjne danie na grilla, można ją także przyrządzać na wiele innych sposobów jak gotowanie, duszenie czy smażenie. Karkówka wieprzowa świetnie nadaje się także do pieczenia. Często przyrządza się z karkówek kiełbasy, konserwy, nadają się na steki, rosół, gulasz czy kotlety mielone. W obu przypadkach pochodzi ona z karkowej części schabu, a dokładniej znajduje się w odcinku szyjnym w przedniej części grzbietowej tuszy.  Karkówkę można kupić w dwóch opcjach – z kością lub bez. Karkówka wołowa z kością może mieć kolor od jasno do ciemnoczerwonego. Jest znacznie przerośnięta tłuszczem i tkanką łączną dzięki czemu jest twarda i żylasta. Trudno oddzielić ją od kości. Karkówka bez kości wołowa dobrej jakości natomiast ma dużo mniej przerostów tłuszczu i tkanki łącznej, mimo to jest dość twardym mięsem. Karkówka z kością wieprzowa charakteryzuje się jasnoróżowym kolorem z przerostami tłuszczu, mięso jest elastyczne i jędrne chociaż lekko twardawe. Karkówka wieprzowa bez kości także ma barwę jasnoróżową i widać na niej przerosty tłuszczowe, ma soczyste i elastyczne mięso. Zawiera dużo białka zwierzęcego.