
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 275 kcal/1 porcja
Przepis na Żurek na zakwasie
Kwaśna zupa przyrządzona na bazie domowego zakwasu z żytniej mąki razowej to danie, które wpisało się w tradycję świąt wielkanocnych. Żurek, sztandarowa potrawa kuchni polskiej, może być gotowany zarówno na mięsnym jak i warzywnym wywarze. Z dodatkiem delikatnej, białej kiełbasy, rozmaitych warzyw i przypraw to gwarancja wyśmienitego smaku i aromatu. Żurek to świetny pomysł na pożywne i rozgrzewające danie obiadowe!
Składniki na Żurek
- 4 białe surowe kiełbasy
- 7 łyżek mąki żytniej
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 3 łyżeczki chrzanu
- 1/2 cytryny
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 por
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- majeranek
- sól
Sposób wykonania Żurku
- Zakwas na żurek: mąkę żytnią wsypać do słoika, dolać 500 ml ciepłej, przegotowanej wody, dokładnie wymieszać, słoik przykryć lnianą ściereczką i odstawić w miejsce o temperaturze pokojowej na 4 dni.
- Obrać wszystkie warzywa, dokładnie je opłukać, cebulę podpiec przez 1 minutę nad ogniem lub uprażyć w piekarniku.
- Białą kiełbasę wstawić do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować na wolnym ogniu.
- Dodać uprzednio przygotowane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, gotować przez pół godziny na bardzo wolnym ogniu; pod koniec doprawić solą wedle uznania.
- Wywar przecedzić przez sito; kiełbasę pokroić w plastry, po czym wrzucić je ponownie do bulionu.
- Do bulionu dodać 1 szklankę wstrząśniętego zakwasu oraz 3 łyżeczki chrzanu.
- Żurek zaciągnąć śmietaną, dodać sok z cytryny; doprawić majerankiem.
- Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo oraz skwarkami z boczku.
Cieszę się, że jest taki blog. Kiedyś korzystałam z innych stron, ale nie sprostały moim oczekiwaniom.
Cieszę się, że są przepisy „nowoczesne” i te tradycyjne. 🙂
Dziękuję za miłe słowa. To bardzo motywujące!:)