
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 390 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę zbójnicką
Smaczna, treściwa, idealna dla miłośników wyrazistych potraw. Gęsta zupa z mięsnymi kuleczkami, warzywami oraz kompozycją różnorodnych przypraw to świetny pomysł na obiad. Dodatkowo jest tania i przygotowuje się ją w niecałe pół godziny. Do zupy świetnie pasuje białe pieczywo!
Składniki na Zupę zbójnicką
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 1 jajko
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób wykonania Zupy zbójnickiej
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać czosnek, jajko, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, sól czosnkową, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie.
- Marchewki i pietruszki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli, podsmażyć.
- Zrumienione warzywa zalać 2 litrami zagotowanej wody, doprowadzić ją do wrzenia i na gotujący się wywar z cebulą wrzucać pulpety. Całość gotować przez 15 - 25 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy, fasolę (bez zalewy) oraz roztarte w dłoniach: tymianek, bazylię i oregano. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby uzyskać ciekawy smak pulpetów, można użyć mięsa wieprzowego i wołowego w proporcjach 1:1
- Aby wzbogacić smak pulpetów, do mięsa można dodać posiekany koperek, szczypiorek lub natkę pietruszki
- Zamiast wody, do sosu można użyć bulionu lub rosołu
- Jeśli zupa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody
Zupa idealna dla mnie 😉 ma fajny, wyrazisty smak. żonka często ją robi. 🙂
Bardzo dobra zupa. Aromatyczna i na prawdę treściwa 🙂
Przepis od mojej mamy, delikatnie zmodyfikowany:)