
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 305 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę rybną
Wiadomo, – co kraj to obyczaj! Ile domów, ile stołów świątecznych – tyle tradycji świątecznych, tyle samo pomysłów na potrawy świąteczne. Jednym z takich pomysłów jest przepis na zupę rybną. To wspaniały sposób na szybkie przygotowanie jednej z świątecznych potraw w tym świątecznym ferworze. Niezwykle prosta w wykonaniu – klasyczny wywar, urozmaicony odrobiną sosu rybnego i kawałkami łososia ze skórą. Efekt – wyśmienity!
Składniki na Zupę rybną
- 500 g łososia ze skórą
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 3 duże ziemniaki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- woda – najlepiej filtrowana
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- koperek
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy rybnej
- Filety z łososia umyć, osuszyć, usunąć z nich skórę.
- Rybę pokroić w 2-cmową kostkę, delikatnie oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny.
- Obrać wszystkie warzywa, dokładnie je opłukać.
- W rondlu rozgrzać oliwę i masło.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, por, marchewkę i pietruszkę oraz ziemniaki; warzywa doprawić papryką, podsmażyć.
- Następnie dodać skórę z łososia, liście laurowe, ziele angielskie i sos rybny; wszystko zalać zimną wodą (1,5 l); gotować przez 40 minut.
- Z wywaru wyjąć skórę, dodać przecier pomidorowy, drobno posiekany koperek oraz kawałki ryby; zagotować.
- Zupę doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.