
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 390 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę pomidorową z soczewicą
Zupa pomidorowa – znana i uwielbiana przez niemal wszystkie pokolenia. Jej klasyczne wydanie - z makaronem lub ryżem może okazać się banalne. Dlaczego nie spróbować jej urozmaicić? Zupa pomidorowa z soczewicą to młodsza, bezmięsna wersja tej znanej powszechnie tradycyjnej pomidorowej. Zamiast klasycznych dodatków, w swoim składzie ma mnóstwo włoszczyzny, no i soczewicę, która z powodzeniem dostarczy odpowiednią porcję białka, niczym mięsny dodatek.
Składniki na Zupę pomidorową z soczewicą
- 100 g czerwonej soczewicy
- 500 g pomidorów z puszki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- ½ małego selera
- 1 por
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki
- śmietanka 30%
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Sposób wykonania Zupy pomidorowej z soczewicą
- Obrać marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler, por, dokładnie je opłukać.
- Na patelni z odrobiną oleju do smażenia zeszklić posiekaną w kostkę cebulę.
- Do zrumienionej cebuli dodać drobno pokrojone warzywa; podsmażyć.
- Następnie do warzyw dodać soczewicę oraz kurkumę, curry i paprykę; wymieszać.
- Całość zalać bulionem i gotować pod przykryciem do miękkości soczewicy i warzyw.
- Pomidory drobno pokroić lub zblendować i wraz z zalewą dodać do zupy.
- Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku; podawać ze śmietanką i natką pietruszki.