
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 210 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę krem z pieczonej papryki
To ciekawa alternatywa dla zwykłej zupy paprykowej. Nie jest zbyt pracochłonna. Jednak wymaga poświęcenia nieco czasu, głównie z uwagi na pieczenie warzyw. Jednak efekt jest tego wart. Wyrazisty smak pieczonej papryki, sprawi, że krem błyskawicznie zniknie z talerza.
Składniki na Zupę krem
- 6 czerwonych papryk
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki mięsnego wywaru
- 2 łyżki suszonego tymianku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy krem
- Każdą z papryk pokroić na 4 części, usunąć z nich gniazda nasienne, umyć i ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- Cebulę i czosnek obrać; cebulę posiekać w piórka a czosnek pokroić w cienkie plastry.
- Warzywa przełożyć na blachę, całość skopić oliwą z oliwek oraz oprószyć solą i pieprzem.
- Blachę z warzywami włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec ok. 40 minut.
- Paprykę przełożyć do foliowego woreczka, szczelnie go zamknąć i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu, zdjąć z niej skórkę.
- Obraną paprykę, cebulę i czosnek przełożyć do malaksera, dodać także bulion oraz tymianek, wszystko zblendować na gładką masę.
- Zupę doprawić solą oraz pieprzem; podawać z kawałkami pieczonej papryki lub grzankami.
Fajna zupka, wyrazisty smak i odpowiednia konsystencja 🙂
Uwielbiam paprykę: w sałatkach, faszerowaną ale jeszcze jako zupę krem nie jadłam. W związku z tym zajrzałam na cosdobrego.pl i skorzystałam z tego przepisu. Nie zawiodłam się – zupka jest pyszna! Polecam 🙂
Dziękuję!:)
Fajne przepisy!
Dziękuję!