
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę krem z kukurydzy z mleczkiem kokosowym
Tego typu dania są preferowane głównie, przez wegetarian. Jednak coraz częściej sięgają po nie również odżywiający się tradycyjnie. To proste i pożywne danie. Wystarczy zaledwie 30 minut i już można zachwycać się niecodziennym smakiem zupy krem z kukurydzy z mleczkiem kokosowym. Wyśmienicie będzie się nadawała, jako gorący posiłek na przyjemną kolację z przyjaciółmi, czy rozgrzewający posiłek po ciężkim dniu.
Składniki na Zupę krem z kukurydzy
- 500 g kukurydzy z puszki w zalewie
- 300 ml bulionu lub rosołu
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka ostrej papryki
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżka imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy krem z kukurydzy
- W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odsączoną z zalewy kukurydzę; wszystko podsmażyć.
- Do kukurydzy dodać paprykę, curry oraz imbir; wymieszać.
- Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodać bulion i gotować całość przez 10 minut.
- Bulion z kukurydzą doprawić solą i pieprzem oraz dodać do niego mleko kokosowe; zagotować.
- Całość zmiksować przy użyciu blendera, aż powstanie gładki krem.
- Zupę przecedzić przez sito, aby pozbyć się łusek z kukurydzy.
- Krem z kukurydzy podawać z grillowaną kukurydzą lub grzankami.