
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 318 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę krem z kalafiora
Kremowe zupy są zdrowe, smaczne oraz wspaniale prezentują się na talerzu. Aby podać pożywny posiłek najbliższym wystarczy kilka warzyw. W roli głównej występuje kalafior, który jest bogaty w witaminy i korzystnie wpływa na serce. Należy skomponować go z marchewką, pietruszką, innymi warzywami i zupa gotowa!
Składniki na Zupę krem z kalafiora
- 1 kg kalafiora
- 2 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 l bulionu lub rosołu
- śmietana
- 3 kromki chleba
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy krem z kalafiora
- Warzywa obrać, opłukać, podzielić na mniejsze kawałki. Marchewki, pietruszki oraz ziemniaki gotować w wodzie z dodatkiem szczypty soli do momentu, aż warzywa będą miękkie, ok. 20 minut.
- Kawałki kalafiora ugotować w osobnym garnku w wodzie z dodatkiem szczypty soli (czas gotowania - ok. 10 minut); następnie odcedzić.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie.
- Chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
- Kawałki kalafiora przełożyć do garnka, dodać ugotowane wcześniej warzywa, zeszkloną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość zmiksować przy użyciu blendera, stopniowo dodając bulion.
- Zupę w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z keksem śmietany, oliwą z oliwek i grzankami.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Śmietanę można pominąć lub zastąpić gęstym jogurtem naturalnym np. typu greckiego