
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 418 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę krem z cukinii
Zupa to niezwykle zdrowy i pożywny posiłek, którego nie może zabraknąć w ciągu dnia. Aby podać ją w świeżej i ciekawej odsłonie warto wykorzystać cukinię. Lekkostrawna i niskokaloryczna cukinia w połączeniu z innymi warzywami pozwoli stworzyć danie, które uatrakcyjni codzienny obiad. Zupa krem z cukinii świetnie sprawdzi się również przy odchudzaniu!
Składniki na Zupę krem z cukinii
- 2 duże cukinie
- 2 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 l bulionu lub rosołu
- śmietana
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy krem z cukinii
- Marchewki, pietruszki oraz ziemniaki obrać, opłukać, podzielić na mniejsze kawałki, ugotować w wodzie z dodatkiem szczypty soli (czas gotowania - ok. 20 minut).
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
- Cukinie umyć, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, podsmażyć aż będzie miękka.
- Kawałki cukinii przełożyć do garnka (zostawić kilka do dekoracji), dodać ugotowane wcześniej warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość zmiksować przy użyciu blendera, stopniowo dodając bulion.
- Zupę w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, udekorować kawałkami podsmażonej cukinii.
- Podawać z keksem śmietany oraz z oliwą z oliwek.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Śmietanę można pominąć lub zastąpić gęstym jogurtem naturalnym np. typu greckiego