
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 318 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę kalafiorową
To chyba najpopularniejsza z zup jarzynowych. Nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani czasu a tym bardziej większych pieniędzy. Wystarczy przygotować jarzyny, a zupka ugotuje się sama. Reszta zależy tylko i wyłącznie od autora. Może być typowo jarzynowa jak w przepisie, może być na mięsnym wywarze, może być zabielona, ewentualnie czysta. Jak kto woli? Każda z wersji jest pyszna.
Składniki na Zupę kalafiorową
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 mały seler
- 1 por
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 cebule
- kilka łodyg selera naciowego
- 1 udko z kurczaka
- śmietana
- masło
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy kalafiorowej
- Marchewkę, pietruszkę, 1 cebulę, seler oraz por obrać, opłukać, podzielić na mniejsze kawałki.
- Udko opłukać, wstawić do garnka, dodać uprzednio przygotowane warzywa, zalać wodą, zagotować na wolnym ogniu.
- Do wywaru dodać odrobinę soli i pieprzu; gotować przez 50 minut na wolnym ogniu.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę; cebulę również obrać i drobno posiekać.
- Kalafiora obrać z liści i podzielić na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać do niego także kilka kropel oliwy, przełożyć cebulę i delikatnie ją zeszklić.
- Do podsmażonej cebuli dodać ziemniaki i kawałki kalafiora, wszystko podsmażyć.
- Z wywaru usunąć ugotowane warzywa, po czym zastąpić je nowymi.
- Wywar z ziemniakami i kalafiorem gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Zupę doprawić solą i pieprzem, całość zabielić śmietaną.
- Kalafiorową podawać z kawałkami ugotowanej marchewki oraz listkami selera naciowego.
Wygląda przepysznie 🙂 Uwielbiam zupę kalafiorową zwłaszcza, ze świeżymi składnikami. Szkoda, że na blogach coraz mniej przepisów zup i innych domowych obiadów 🙂
Czekam na kolejne fajne przepisy
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za miłe słowa, wiele dla mnie znaczą! Jest to dla mnie duża motywacja do przygotowania kolejnych przepisów, tym bardziej, że sama jestem fanką domowych dań:)