
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 318 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę jarzynową
Zupa jarzynowa to danie, które często gości na polskich stołach. Gotowana na bazie wielu warzyw, takich jak kalafior, marchew czy brukselka, wzbogacona o intensywny czosnek to świetny pomysł na danie obiadowe. Nie może zabraknąć tymianku, który nada potrawie lekko ostry smak i orzeźwiający aromat!
Składniki na Zupę jarzynową
- 1 kg kalafiora
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 300 g brukselki
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 kostki rosołowe
- tymianek
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy jarzynowej
- Warzywa obrać, opłukać, podzielić na mniejsze kawałki: marchewki pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Kawałki kalafiora obgotować w osobnym garnku w wodzie z dodatkiem szczypty soli (czas gotowania - ok. 5 minut); następnie odcedzić. W identyczny sposób przygotować fasolkę szparagową.
- Cebulę zeszklić na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy z oliwek.
- Kawałki kalafiora oraz fasolkę przełożyć do garnka, dodać marchewkę, brukselkę, zeszkloną cebulę i zalać wszystko 2 litrami wody; zagotować.
- Do bulionu dodać kostki rosołowe oraz czosnek, całość gotować ok. 30 minut; na koniec doprawić solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.
Robie według Pani przepisu. Tylko dzieciom musze zupkę bez brukselek dawac bo jak to dzieci 🙂 ale się zjadają zupka 🙂
Tak, też pamiętam, że zajadałam się nią w dzieciństwie:)