
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 330 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę grzybową
Aromatyczna zupa, która należy do tradycyjnej kuchni polskiej. Pojawia się na świątecznym stole, podczas kolacji wigilijnej w wielu domach. Podawana z makaronem, ziemniakami, a wybornie smakuje również z łazankami. Można ją przygotować na wiele sposobów, zabielaną, niezabielaną, w wersji bardziej delikatnej bądź pikantnej.
Składniki na Zupę grzybową
- 30 dag grzybów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń i nać)
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy grzybowej
- Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, opłukać, zalać wodą, obgotować przez 5 minut w wodzie z dodatkiem szczypty soli; odcedzić.
- Marchewkę, pietruszkę (korzeń) i cebulę obrać, opłukać. Następnie warzywa podzielić na mniejsze kawałki, dodać do nich grzyby; wszystko zalać wodą (ok. 1 litr), zagotować.
- Wywar gotować przez ok. 20 minut; następnie dodać śmietanę, odrobiną soli, pieprzu oraz łyżeczkę masła.
- Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki oraz makaronem.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Przed dodaniem śmietany do zupy, należy ją wymieszać z odrobiną wywaru, w przeciwnym razie śmietana może się zwarzyć
- Jeżeli zupa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić zawiesiną, składającą się z 1 łyżki mąki oraz z 3 łyżek wody
- Aby zupa była smaczniejsza, zamiast wody można użyć bulionu lub rosołu
- Oprócz marchewki, pietruszki i cebuli, do zupy można dodać również obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki
- Smak zupy będzie bardziej intensywny po dodaniu liścia laurowego oraz 3 ziaren ziela angielskiego
zawsze jem zupę grzybową z ziemniakami. Na zdjęciu zauważyłem makaron, dlatego spróbowałem i jestem mile zaskoczony. Bardzo dobra. dziękuję za dobry pomysł, który się u mnie sprawdził 🙂
Cieszę się, że moja propozycja była równie smaczna!:)