
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 330 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę grzybową z wędzonym łososiem
Do niedawna twierdzono, że grzyby posiadają jedynie walory smakowe, natomiast żadnych wartości odżywczych, że do niczego one człowiekowi nie są potrzebne. Dziś już wiadomo, że oprócz intensywnego i niepowtarzalnego smaku mają wiele składników mineralnych. A co dopiero zupa grzybowa z wędzonym łososiem? Co to za eksplozja smaków! Niezwykle prosta do wykonania, pożywna. Dzięki wyjątkowym składnikom zyskuje delikatny wykwintny, a nawet uroczysty charakter.
Składniki na Zupę grzybową
- 300 g grzybów
- 400 g wędzonego łososia ze skórą
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (natka i korzeń)
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1 łyżeczka masła
- koperek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy grzybowej
- Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, opłukać, zalać wodą, obgotować w wodzie z dodatkiem szczypty soli; odcedzić.
- Marchewkę, pietruszkę i cebulę obrać, opłukać.
- Następnie warzywa podzielić na mniejsze kawałki, dodać do nich grzyby oraz skórę z łososia; wszystko zalać wodą (ok. 1 litr), zagotować.
- Wywar gotować przez ok. 30 minut; następnie usunąć z niego skórę, dodać śmietanę, odrobinę soli, pieprzu oraz łyżeczkę masła.
- Zupę podawać z koperkiem oraz kawałkami łososia.
Zestawienie grzybów z wędzonym łososiem to coś dla mnie. Widać tutaj nutkę wielkiego smaku. Który czasami może być inny. Ale zawsze ten, który działa na nasze kubki smakowe. I dodaje wartość i jakość potrawie. Ta potrawa ma swój niepowtarzalny charakter. I bardzo trudno mu dorównać mimo wszystko.