- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 1h 20 min
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 580 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę brukselkową
Nie jest tajemnicą, że zupy jarzynowe, to pełnowartościowe posiłki. Nie dość, że są tak bezcennym daniem, to wykonuje się je łatwo, szybko i przyjemnie. Zupa brukselkowa nie jest wyjątkiem, jeśli chodzi o przygotowanie, za to myśląc o walorach smakowych i odżywczych jest z pewnością niepowtarzalna. Sama brukselka ma zbawienny wpływ na odporność dziecka, tak, więc warto ją serwować, w każdej postaci – zwłaszcza przedszkolakom.
Składniki na Zupę brukselkową
- 300 g brukselki
- 200 g kości wieprzowych
- 100 g boczku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 100 g masła
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- pieprz
- sól
Sposób wykonania Zupy brukselkowej
- Brukselkę opłukać, odciąć końce, podsmażyć na maśle.
- Pozostałe warzywa obrać, dokładnie je opłukać, podzielić na mniejsze kawałki.
- Kości wieprzowe wraz z warzywami włożyć do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować na wolnym ogniu.
- Dodać podsmażoną brukselkę i gotować całość do miękkości na wolnym ogniu.
- Brukselkową zaciągnąć śmietaną oraz doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
- Na patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek, dodać do zupy.
- Brukselkową podawać z keksem śmietany oraz pajdą świeżego chleba.