- Czas przygotowania: 1h 20 min
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 24 sztuki
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 510 kcal/6 porcji
Przepis na Złociste faworki
Delikatny i kruchy przysmak, bez którego chyba nikt nie wyobraża sobie okresu karnawałowego. Faworki, bo o nich mowa, często nazywane są też chrustem. Mało kto wie, że smakołyk, który wpisał się w tradycję kuchni polskiej pochodzi z Niemiec i Litwy. Złociste kokardki oprószone cukrem pudrem uświetnią niejedną uroczystość!
Składniki na Złociste faworki
- 6 żółtek
- 400 g mąki pszennej
- 12 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder
Sposób wykonania Złocistych faworków
- Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z żółtkami i proszkiem do pieczenia, dodać także spirytus, śmietanę oraz szczyptę soli.
- Wszystkie składniki starannie wyrobić, aby powstało ciasto, w którym będą widoczne pęcherzyki powietrza.
- Tak przygotowane ciasto odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Następnie ciasto podzielić na 2 części; każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką.
- Przy pomocy noża bądź specjalnego radełka wyciąć pasy o długości ok. 15 cm i szerokości 3 – 4 cm.
- Każdy pasek naciąć w środku wzdłuż i przez powstałe nacięcie przewlec jeden koniec ciasta.
- Tak przygotowane faworki smażyć na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
- Faworki po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika.
- Faworki podawać posypane cukrem pudrem.