
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 1h 40 min
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 550 kcal/1 porcja
Przepis na Ziemniaki pieczone w sosie cebulowym
Zabrakło ochoty na spędzanie mnóstwa czasu w kuchni? Ziemniaki pieczone w sosie cebulowym, są świetnym sposobem na ten dylemat. A dodatkowo będą świetną alternatywą, jako dodatek do mięs. Z powodzeniem zastąpią monotonne ziemniaki z wody, makarony czy kasze. Lwią część czasu, jaki trzeba poświęcić na ich przygotowanie pochłania marynowanie. To niby nic wyjątkowego, ani drogiego, ani wykwintnego, a jakże ciekawa odmiana.
Składniki na Ziemniaki pieczone w sosie cebulowym
Sposób wykonania Ziemniaków pieczonych w sosie
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w ósemki.
- Do śmietany dodać zupy w proszku, wszystko dokładnie wymieszać.
- Ziemniaki przełożyć do śmietanowej marynaty i odstawić do lodówki na min. 2 godziny.
- Ziemniaki wraz z ze śmietaną przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec przez ok. 60 minut.
- Podawać jako dodatek do mięs.
Podoba mi się ta potrawa. Interesujące zestawienie ziemniaków z sosem cebulowym. Który na pewno nada charakter temu daniu. Być może ziemniaki nie są najzdrowszym daniem. Ale czego się nie robi dla zaspokojenia kubków smakowych. Które zawsze potrzebują odmiany. A ziemniaki z sosem takową odmianą bez wątpienia są. Dla mnie jest to danie, które chętnie bym zjadł. Więc smacznego wszystkim, którzy tak jak ja są wielkimi orędownikami tego dania.