
- Czas przygotowania: 2h 30 min
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 680/1 porcja
Przepis na Żeberka w miodzie i musztardzie
Żeberka od dawien dawna są wizytówką polskiej, tradycyjnej kuchni. Miód dodaje im delikatności, zaś musztarda podkreśla ich charakter. Połączenie tych dwóch smaków, to tylko jedna z opcji przygotowania żeberek, bo co region to inny obyczaj. Z racji tego, że żeberka wymagają w kuchni uwagi i czasu, są dobrym pomysłem na niedzielny bądź świąteczny obiad.
Składniki na Żeberka
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy
- 2 cebule
- 3 łyżki suszonego rozmarynu
- 2 łyżki ostrej papryki
- 1 łyżka soli czosnkowej
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Żeberek
- Żeberka opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze porcje.
- W osobnym naczyniu wymieszać rozmaryn, paprykę, sól czosnkową, pieprz ziołowy oraz sól i pieprz.
- Żeberka natrzeć mieszanką przypraw i odstawić na 2 godziny do lodówki.
- Po 2 godzinach żeberka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować mieszanką miodu, musztardy i cukru trzcinowego. Dodać pokrojone w kostkę cebule.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok 1,5 godziny.
- Podawać z ziemniakami, surówkami lub sałatą.
Smacznego!
Dodatkowe porady
- Do potrawy można wybrać bardziej mięsne żeberka
wyglądają świetnie!