
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 6 - 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Zawijane zrazy wołowe
Staropolska potrawa, typowa dla kuchni szlacheckiej, przyrządzana z podsmażonych, a następnie duszonych plastrów mięsa. Mowa oczywiście o zrazach, które stanowią doskonałą propozycję na pożywny a zarazem wykwintny obiad. Soczyste, wołowe mięso podane z dodatkiem kolorowej papryki, kruchych ogórków korniszonów, wzbogacone musztardą i pachnącymi grzybami to kompozycja smaków, która zachwyci każdego!
Składniki Zawijane zrazy
- 1 kg polędwicy wołowej
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1 duża papryka
- 4 ogórki korniszone
- 50 g suszonych podgrzybków
- 6 łyżeczek musztardy
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zawijanych zrazów
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w 1,5 cm plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem lub rozgnieść dłonią.
- Wołowinę z obu stron oprószyć solą i pieprzem.
- Na każdym plastrze wołowiny rozsmarować łyżeczkę musztardy, ułożyć kawałek suszonego podgrzybka oraz po słupku papryki i korniszonego ogórka. Mięso zwinąć i spiąć wykałaczkami.
- Zrazy obtoczyć w mące i podsmażyć na maśle.
- Zrumienione zrazy przełożyć do głębszego naczynia wraz z sosem, który wytworzył się podczas smażenia, zalać wszystko bulionem i gotować do miękkości.
- Kiedy zrazy będą miękkie, do wywaru dodać zahartowaną śmietanę, doprawić całość solą, pieprzem oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
- Sos zagęścić 2 łyżkami mąki rozmieszanymi z 4 łyżkami wody.
- Zrazy podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami bądź kluskami.
Przetestowane. Pyszne. Mięso delikatne, także polecam 🙂
Również próbowałam. Super wyszły. Mój przepis idzie do kosza, a ten drukuję i wklejam do zeszytu z przepisami
Bardzo mi miło, że przepis się spodobał:)