- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 560 kcal/1 porcja
Przepis na Zapiekany makaron „Cannelloni” z mięsem mielonym i sosem beszamelowym
Danie typowe dla kuchni włoskiej stanowiące smaczną kompozycję makaronowych rurek, mięsa, pieczarek i wyrazistego czosnku. Cała potrawa skąpana w sosie na bazie mleka, mąki i masła, którego twórcą jest francuski urzędnik Louis de Béchamel. Smak i aromat makaronowej zapiekanki podkreśla oregano i orzeźwiająca świeża bazylia. Idealna propozycja na obiad, która nie pozwoli na monotonię w codziennej kuchni!
Składniki na Zapiekany makaron
- Zapiekanka
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
- 450 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 250 g makaron 'cannelloni'
- szczypta soli czosnkowej
- szczypta pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 250 g żółtego sera
- 1 łyżka masła
- liście świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
- Sos beszamelowy
- 2 szklanki mleka
- 40 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zapiekanego makaronu
Zapiekanka
- Cebulę i czosnek obrać; cebulę pokroić w kostkę a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę; wszystko zrumienić na oliwie.
- Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać mięso mielone, smażyć ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, solą czosnkową i pieprzem ziołowym.
- Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do farszu, podsmażyć.
- Dodać pastę pomidorową, oregano i bazylię, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
- Surowy makaron faszerować mięsnym nadzieniem i układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem (nie układać makaronu warstwami).
Sos beszamelowy
- Masło rozpuścić w niewielkim naczyniu.
- Do masła dodać mąkę i energicznie mieszać stopniowo dolewając mleko (aż powstanie gładka masa).
- Sos doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać także gałkę muszkatołową.
- Tak przygotowanym sosem polać makaron, wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez ok. 40 minut.
- 10 minut przed końcem pieczenia, zapiekankę posypać startym żółtym serem, podawać zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Zanim suszone zioła zostaną dodane do potrawy, warto je rozetrzeć w dłoniach; będą one bardziej aromatyczne
- Aby uzyskać bardziej intensywny zapach i smak sosu, suszone zioła najlepiej zastąpić świeżymi
- Podczas smażenia czosnku, należy uważać, aby go nie przypalić; spalony czosnek sprawi, że sos stanie się gorzki w smaku