
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 4 zapiekanki
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 330 kcal/1 zapiekanka
Przepis na Zapiekanki z pieczarkami
Nie ma nic lepszego niż połączenie sera, pieczarek i aromatycznego smaku pomidorów. Domowe zapiekanki są nie tylko smaczne i pożywne, ale i zdrowe. Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu, mogą zastąpić obiad czy stanowić pożywny posiłek na kolację. Świetnie sprawdzają się podczas imprez dla dzieci.
Składniki na Zapiekanki
- 2 średniej długości bagietki
- 450 g pieczarek
- 1 cebula
- 8 plastrów żółtego sera
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- masło
- 2 łyżki oliwy
- ketchup lub majonez
- prażona cebulka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zapiekanek
- Pieczarki opłukać, pokroić w plastry.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka, zrumienić na patelni z dodatkiem oliwy.
- Do cebuli dodać pieczarki, smażyć bez przykrycia do momentu, aż całkowicie odparuje woda, która była zawarta w pieczarkach. Doprawić solą i pieprzem.
- Bagietki przekroić wzdłuż. Każdą część posmarować masłem.
- Na każdą z bagietek wyłożyć po 1 łyżeczce koncentratu i rozsmarować go.
- Pieczarki wyłożyć na bagietki, położyć plastry sera (lub posypać startym serem).
- Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 5 – 8 minut (aż ser się rozpuści).
- Zapiekanki ozdobić ketchupem, majonezem lub prażoną cebulką.
Smaczne 🙂