
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 1h 10 min
- Porcje: ok. 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 532 kcal/1 porcja
Przepis na Zapiekankę ziemniaczano-serową
Na pewno każdy lubi zapiekanki. Jest to potrawa, którą można podawać na różne sposoby. Niezwykle tanim i prostym rozwiązaniem jest wykorzystanie do jej przygotowania ziemniaków. Do tego jeszcze kilka warzyw i uwielbiany przez wszystkich ser żółty. Potrawa robi się sama w piekarniku, dlatego pozwoli zaoszczędzić dużo czasu. Zapiekanka ziemniaczano – serowa jest nie tylko smaczna, ale również wyśmienicie prezentuje się na talerzu. Jeśli na obiedzie będą goście, czekają ich nie tylko doznania smakowe, ale i estetyczne!
Składniki na Zapiekankę
- 10 dużych ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- 1 opakowanie sera 'Camembert'
- 1 opakowanie sera 'Gorgonzola'
- 300 g żółtego sera
- 400 g drobnej marchewki
- 400 g brukselki
- 25 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 500 ml ciepłego mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób wykonania Zapiekanki
- Marchewkę i brukselkę podsmażyć na oliwie, doprawić solą i pieprzem.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę przygotowanych ziemniaków pokrojonych w plasterki.
- Na warstwę ziemniaków wyłożyć marchewkę, brukselkę oraz cebulę. Całość przykryć pozostałą częścią ziemniaków, również pokrojonych w plasterki.
- Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać, dodając stopniowo mleko. Sos doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, przelać do zapiekanki.
- Zapiekankę posypać startym żółtym serem; dodać także kawałki sera ‘Camembert’ oraz ‘Gorgonzola’.
- Danie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30 minut.
- Podawać zaraz po przygotowaniu jako dodatek do mięsa.