- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 1h 20 min
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 790 kcal/1 porcja
Przepis na Zapiekankę z kurczakiem i warzywami
Wszyscy lubią zapiekanki. Jedzący, – bo są, pyszne. Przygotowujący, – bo są proste w przygotowaniu, a sukces gwarantowany. Zapiekanka z kurczakiem i warzywami to pyszne, proste danie. Stosunkowo szybkie w przygotowaniu, największą część czasu pochłania zapiekanie. W swoim składzie ma całkiem sporo warzyw i mięso z piersi kurczaka, które dostarcza sporo białka. Nie dość, że smaczne to jeszcze zdrowe.
Składniki na Zapiekankę z kurczakiem
- Zapiekanka
- 2 duże piersi z kurczaka
- 6 dużych ziemniaków
- 300 g różyczek brokułów
- 1 mały kalafior
- 300 g żółtego sera
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- Sos beszamelowy
- 2 szklanki mleka
- 40 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zapiekanki z kurczakiem
Zapiekanka
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, delikatnie doprawić solą, pieprzem i umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Na warstwie ziemniaków ułożyć umyte różyczki kalafiora oraz brokuły, a następnie przygotowane wcześniej piersi z kurczaka.
Sos beszamelowy
- Masło rozpuścić w niewielkim naczyniu.
- Do masła dodać mąkę i energicznie mieszać stopniowo dolewając mleko (aż powstanie gładka masa).
- Sos doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać także gałkę muszkatołową, wszystko wymieszać i przelać do zapiekanki.
- Potrawę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.
- 10 minut przed końcem pieczenia, zapiekankę posypać startym żółtym serem, podawać zaraz po przygotowaniu.