
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 450 kcal/1 porcja
Przepis na Zapiekane naleśniki z warzywami
Kulinarne eksperymenty to droga do ciekawej i smacznej kuchni. Połączenie warzyw, naleśników i mozzarelli to świetny pomysł na pożywny obiad. Danie nie wymaga długiego czasu przygotowania, jest proste a dzieci wreszcie pokochają warzywa!
Składniki na Naleśniki
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 400 g ulubionych mrożonych warzyw
- 1 opakowanie sera 'Mozzarella'
- olej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zapiekanych naleśników
- Mąkę wsypać do miski, dodać mleko, jajko, szczyptę soli, 1 łyżkę oleju.
- Wszystko wymieszać, a najlepiej zmiksować na gładką masę.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju podczas smażenia pierwszego naleśnika. Czas smażenia to ok. 0,5 min. Z jednej strony.
- Warzywa podsmażyć na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy (20 minut), doprawić solą i pieprzem.
- Ser wyjąć z opakowania, odlać wodę, w której był marynowany, pokroić w plasterki.
- Warzywa wyłożyć na naleśniki, dodać kawałki sera, zawinąć i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut.
- Podawać zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby uzyskać bardziej pulchne naleśniki, do ciasta można dodać odrobinę gazowanej wody oraz szczyptę proszku do pieczenia
- Jeżeli naleśniki mają być bardziej „biszkoptowe”, białka należy oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno w osobnym naczyniu i dodać na samym końcu do ciasta. Wtedy białka należy mieszać z ciastem za pomocą łyżki
- Użycie miksera zamiast tradycyjnej trzepaczki powoduje spulchnienie ciasta poprzez wtłoczenie dużej ilości powietrza
Pyszne, palce lizać, a moje ulubione nalesniki są ze szpinakiem! Nie tylko używam go do farszu, ale i do ciasta. Uwielbiam tego typu przekąski 🙂
Cieszę się, że smakowało 🙂 Polecam wypróbować również takie naleśniki: https://cosdobrego.pl/przepis-na-nalesniki-z-nadzieniem-z-kurczaka/