
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Zapiekane bagietki z mozzarellą i pomidorami
Włoski smak, przywodzący na myśl wspomnienia ciepłych dni. Sycąca przekąska dla całej rodziny. Pełna aromatu zapiekanka podawana jest także jako przekąska podczas spotkań w bliskim gronie. Szybka w przygotowaniu, a zarazem rozbudzająca zmysły. Często serwowana z sosem czosnkowym.
Składniki na Zapiekane bagietki
- 2 średniej długości bagietki
- 1 opakowanie sera 'Mozzarella'
- 2 pomidory
- kilka czarnych oliwek
- kilka liści świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- oliwa z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
Sposób wykonania Zapiekanych bagietek
- Bagietki przekroić wzdłuż, skropić oliwą z oliwek.
- Ser wyjąć z opakowania, odlać wodę, w której był marynowany, pokroić w plasterki.
- Pomidory opłukać, pokroić w plastry.
- Oliwki wyjąć z zalewy, pokroić w małe plasterki.
- Na bagietkach ułożyć plasterki sera na przemian z plastrami pomidora i listkami bazylii.
- Na serze i pomidorach ułożyć oliwki. Całość skropić oliwą z oliwek oraz posypać suszoną bazylią i świeżo mielonym pieprzem.
- Wstawić do piekarnika na rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 15 minut.
- Podawać z ulubionym sosem.