
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 460 kcal/1 porcja
Przepis na Wypasione kanapki
Ogromna ilość składników, i tych pełnowartościowych i tych po prostu smacznych. Sporo czasu na przygotowanie, a efekt? Delikatnie mówiąc - zaskakujących. Wypasiona kanapka zaspokoi niejednego wygłodniałego faceta. W tej kanapce jest wszystko, czego potrzebuje – dwa rodzaje mięsa, warzywa i przyprawy i do tego ulubione sosy. To całkiem solidna porcja energii, a także niezbędnych wartości odżywczych.
Składniki do Wypasionych kanapek
- Mięso I
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Mięso II
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy „Gyros”
- 3 łyżki oliwy
- Dodatkowo
- 2 pomidory
- 2 ogórki świeże
- kilka liści sałaty
- 8 kromek chleba
- masło
- majonez
- ketchup
- prażona cebulka
Sposób wykonania Wypasionych kanapek
Mięso I
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać cebulę, czosnek, 1 łyżkę bułki tartej, jajko, mąkę ziemniaczaną, sól czosnkową, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Formować podłużne kotleciki; każdy z nich obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 – 4 minuty z każdej strony na małym ogniu.
- Kotlety po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Mięso II
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Do mięsa dodać przyprawę „Gyros” oraz oliwę; wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
- Kawałki kurczaka usmażyć na złoty kolor; odstawić do wystygnięcia.
Kanapki
- Kromki chleba posmarować masłem, położyć na nich opłukane liście sałaty, kawałki kurczaka lub kotlety, plasterki pomidorów i ogórków.
- Kanapki udekorować majonezem i ketchupem, obficie posypać prażoną cebulką.