
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320 kcal/1 porcja
Przepis na Wiosenną sałatkę z brokułami
Wiosna to idealna pora na lekkie i kolorowe sałatki. Kompozycja delikatnego drobiowego mięsa, zielonego brokułu i czerwonych pomidorków smakuje wspaniale i pięknie prezentuje się na talerzu. Wiosenna sałatka z brokułami to idealna propozycja na wielkanocny stół!
Składniki na Wiosenną sałatkę z brokułami
- 2 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy 'Gyros'
- 500 g brokułów
- 1 papryka
- 1 długi ogórek
- 2 pomidory
- 3 jajka
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- pęczek szczypiorku
- majonez
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Wiosennej sałatki z brokułami
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Do mięsa dodać przyprawę „Gyros” oraz oliwę; wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
- Kawałki kurczaka usmażyć na złoty kolor; odstawić do wystygnięcia.
- Brokuły ugotować w osobnym garnku w wodzie z dodatkiem szczypty soli oraz łyżeczki cukru (czas gotowania - ok. 5 minut); następnie odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia.
- Jajka ugotować na twardo (8 minut), ostudzić, obrać, pokroić w ósemki.
- Ogórki, pomidory i paprykę umyć; ogórek obrać a z papryki usunąć gniazda nasienne; warzywa pokroić w kostkę.
- Brokuły wyłożyć na półmisek a na nich umieścić kawałki kurczaka.
- W następnej kolejności położyć jajka pokrojone w ósemki i przykryć całość warstwą majonezu.
- Na warstwie majonezu ułożyć pomidory, ogórki i paprykę.
- Wszystko delikatnie oprószyć solą i pieprzem, po czym udekorować majonezem oraz posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
5 gwiazdek, bazując na 1 ocenach
Cudownie smakuje. Rodzinka przy wielkanocnym stole była zachwycona 🙂 pozdrawiam.
Bardzo się cieszę:)