
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 1h 10 min
- Porcje: ok. 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 590 kcal/1 porcja
Przepis na Wieprzowinę w sosie własnym
Wieprzowina to mięso typowe dla kuchni polskiej, dlatego istnieje wiele sposobów jej przyrządzania. Podana tradycyjnie, bo w sosie własnym, kusząca delikatnością i soczystością świetnie komponuje się z ziemniakami i ulubioną sałatką. Smak mięsa doskonale podkreślają zioła i wyrazisty czosnek!
Składniki na Wieprzowinę w sosie własnym
- 1 kg wieprzowiny, np. mięso z łopatki
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 4 łyżki śmietany do zup i sosów
- 2 szklanki przegotowanej wody
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania Wieprzowiny w sosie własnym
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 10 plastrów.
- Plastry wieprzowiny delikatnie rozbić przy użyciu tłuczka, następnie doprawić je solą, pieprzem, solą czosnkową oraz pieprzem ziołowym; odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
- Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć do niej plastry mięsa, podsmażyć przez ok. 10 - 20 minut tak, aby mięso uzyskało złoty kolor.
- Następnie dodać wodę, przykryć całość pokrywą i dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godz.).
- Do potrawy dodać śmietanę po uprzednim wymieszaniu jej z odrobiną wywaru, doprawić całość solą i pieprzem.
- Podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Śmietana w sosie może zostać całkowicie pominięta lub zastąpiona jogurtem naturalnym
Jest możliwość zastąpienia soli czosnkowej świeżym czosnkiem ?
To zależy w jakiej potrawie. W przypadku wieprzowiny (lub innych mięs, które marynuje się przed smażeniem bądź pieczeniem) warto użyć jednak soli czosnkowej.
Wiele osób nie przepada za wieprzowiną, ja zaś wręcz odwrotnie. Jak wnioskuję z Twojego przepisu, to potrawa ta musi być przednia. Na pewno w najbliższym czasie taką przygotuję.
Myślę, że wieprzowina jest dość popularnym mięsem, stąd też niechęć do niej. Zupełnie niesłusznie. Odpowiednio przygotowana może stanowić wyśmienite danie:)