
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 750 kcal/1 porcja
Przepis na Wieprzowinę w sosie własnym z kaszą
Takie dania wprost uwielbiają gospodynie domowe, które nie chcą całego dnia spędzać przy garnkach w kuchni, a jednak chciałyby zaspokoić apetyty swoich najbliższych. Danie praktycznie przygotowuje się samo, wystarczy pokroić mięso i cebulę, podsmażyć i dusić do miękkości, a kasza – jak to kasza, wystarczy 20 minut i gotowe. Danie pyszne, pożywne, podane na przykład z zasmażanymi buraczkami, ewentualnie z buraczkami na zimno z jabłkiem i cebulką przywoła smaki z dzieciństwa.
Składniki na Wieprzowinę w sosie
- Sos
- 500 g wieprzowiny, np. mięso z łopatki
- 2 cebule
- 2 szklanki bulionu wieprzowego
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- Kasza
- 450 g kaszy pęczak
- sól
Sposób wykonania Wieprzowiny w sosie
Sos
- Cebulę obrać, posiekać w piórka.
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w 2-centymetrową kostkę, podsmażyć na oliwie.
- Do podsmażonego mięsa dodać cebulę, wszystko zrumienić.
- Następnie wieprzowinę zalać bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości.
- Sos zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Kasza
- Kaszę zalać 1 l zimnej wody, dodać szczyptę soli, gotować do momentu, w którym kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć z kuchenki i zostawić pod przykryciem.
- Kaszę podawać z przygotowanym wcześniej sosem, kawałkami mięsa oraz z buraczkami.