
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 180 kcal/1 porcja
Przepis na Wielkanocne Jajka w panierce
Można podawać je gotowane, smażone, na miękko, na twardo czy w formie jajecznicy. Będące symbolem życia jajko stało się niezbędnym pokarmem na wielkanocnym stole. Podane nieco inaczej, w chrupiącej panierce, nafaszerowane wyrazistym musztardowym sosem to doskonała propozycja na ciepłą kolację, śniadanie czy przekąskę dla znajomych.
Składniki na Wielkanocne jajka w panierce
Sposób wykonania Wielkanocnych jajek w panierce
- 5 jajek ugotować na twardo (8 minut), ostudzić, obrać; każde z nich przekroić na pół.
- Z jajek wyjąć żółtka, rozgnieść je widelcem.
- Do żółtek dodać majonez oraz musztardę, doprawić solą i pieprzem, wszystko zblendować na gładką masę.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem 1 jajko.
- W głębokim rondlu rozgrzać 4 szklanki oleju.
- Białka obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, panierować w bułce i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2 minuty, aby ładnie się zrumieniły.
- Usmażone białka odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika i odstawić do wystygnięcia.
- Połówki jajek napełnić farszem przy pomocy szprycy. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby skorupka dobrze odchodziła od jajek, należy posolić wodę, w której jajka będą gotowane
bardzo ciekawy pomysł, takich jajek jeszcze nie robiłam, powinny być dobre i ładnie wyglądają
Pracochłonne ale warte spróbowania:)
Urocze. Robiłam na Święta. Pychotka. Skąd Pani bierze te pomysły na dania ? 🙂
Niektóre przepisy pochodzą z czasów mojego dzieciństwa, na inne natrafiam w czasie spotkań rodzinnych i modyfikuję, aby były jeszcze smaczniejsze a czasem są one wynikiem eksperymentów 🙂
Podziwiam 🙂 Widać, że pasjonuje się Pani tym, co robi 🙂